Zoek je hulp?
Is de stress of prestatiedruk te hoog? Praten helpt!
Als de stress of emoties je te veel zijn en/of als je ergens mee zit en er niet alleen uit komt, vraag dan om hulp. Het bespreken van je gevoelens en ervaringen is een van de beste manieren om stress en emoties te verwerken. Ook lucht het meestal op om je verhaal bij iemand te doen en is het fijn als iemand met je meedenkt. Om hulp vragen is dus niets anders dan goed voor jezelf zorgen.
Er zijn verschillende manieren om snel hulp te krijgen of daar advies over te vragen.
​
Tip 1. Bespreek het met iemand uit je directe omgeving die je vertrouwt en waarbij je je gesteund en vertrouwt voelt. Bijvoorbeeld je ouders, een familielid, goede vriend of iemand anders die je kent.
Tip 2. Op de meeste scholen en onderwijsinstellingen kun je terecht bij een mentor, docent, studiebegeleider of zorgcoördinator. Deze kunnen je op verschillende manieren steun bieden.
​
Tip 3. Neem contact op met een speciale hulporganisatie voor jongeren. Zij kunnen je advies, een luisterend oor en ondersteuning bieden. De volgende hulporganisaties kunnen je mogelijk hierbij helpen.
-
Hoe groot of klein je probleem ook is, waar je ook mee zit of als je gewoon een keer je hart wilt luchten, dan kun je bij Jongeren Hulp Online terecht. Snel, anoniem en gratis. Via de chat, telefoon of email. Betrouwbaar en professioneel. Op deze site kun je op deze pagina ook zien waar je terecht kunt als je liever ergens binnen wilt lopen om je vragen en problemen te bespreken.
-
Bij @ease kun je gewoon binnenlopen of chatten: anoniem, zonder afspraak en gratis. Kijk op: www.ease.nl
-
Mentaalvitaal kun je (anoniem) per mail, chat of telefoon contacten. Dit is een webiste van het Trimbos instituut. Kijk op: www.mentaalvitaal.nl/contactinformatie
-
Bij Allesoke? kun je gratis en anoniem chatten of bellen. Kijk op www.allesoke.nl
-
Als je je erg eenzaam voelt kun je contact opnemen met Join Us. Kijk op: www.join-us.nu/nl
​​
-
Als je suïcidale gedachten ervaart kun je gratis en anoniem chatten of bellen met www.113.nl of bel 0800-0113.
​
Tip 4. Als je ernstige klachten hebt kun je ook naar je huisarts gaan om daar te bespreken welke hulp of ondersteuning voor jou passend is.
Tot slot is het belangrijk om te weten dat de Examenatleet app niet bedoeld is als alternatief voor therapie of een behandeling door een arts of andere behandelaar. Als je hevige stress ervaart, enorm piekert, je heel erg slecht voelt, niet slaapt en/of sombere gedachten hebt, is het vaak verstandig om met iemand anders hiervoor te praten.